top of page
Travelling-to-Iran-during-Muharram-and-Ashura-7_edited_edited_edited.jpg

Sjiisme

verborgen imams, 12/7/5-ers, droezen en alawieten

Zo'n vijftien procent van de moslims is sjiiet. Hun geloofsbeleving komt in de media weinig aan bod. Nochtans brengt het nieuwe Midden-Oosten de breuklijn met het sjiisme opnieuw naar voren - zoals in Irak, Iran, Syrië of Bahrein. 
De wortels van de huidige sjiitische stromingen zijn zo oud als de islam. De naam gaat terug op de "shiat Ali" of "de strekking van Ali". Hij was de schoonzoon, neef en boezemvriend van Mohammed. Sjiieten vinden dat de politieke en religieuze leiding van de gelovigen in handen van de familie van de profeet moest blijven. Hun eerste leiders werden daarom telkens opnieuw vermoord.
In de loop van de achtste en negende eeuw bracht die spanning excentrieke groepen voort, door soennieten als volkomen ketters beschouwd. Sjiitische gebeden verlenen de familieleden van Mohammed bijzondere spirituele krachten, hun rituelen gebruiken haast christelijke metaforen over het lijden, theologische boeken beschrijven de dochter van Mohammed als Moedermaagd. Door het sjiisme ontwikkelt zich een band tussen esoterie en de Koran.

Sjiisme: Over mij
bottom of page