Over de Koran
"Een onverstaanbaar boek, dat op elke bladzijde het gezonde mensenverstand op stang jaagt." (Voltaire)
Religie is er terug, met een God en een boek en predikanten. De islam is de godsdienst die het snelste groeit in Europa. Hij gaat de straat op, in een mondige jongerencultuur. Netwerken in chatrooms gebruiken religieuze taal. Friends spreek je aan met broeder en zuster, en zij citeren verzen uit de late oudheid, uit de Koran. Dat boek is voor hen geen museumstuk: het is een levende tekst. En met de vinger in de lucht klinkt het: "De Koran zegt dat..."
Wie niet vertrouwd is met de islam maar zelf eens het boek openslaat, kan dan naar adem happen. Het boek heeft een aparte stijl. Thema’s staan overal verspreid. De lezer die naar verhalen zoekt, blijft op zijn honger zitten. De Koran verwijst ook naar boeken van andere confessies. Je vindt bovendien geen handleiding in de tekst van Allah: dat halen moslims uit andere literatuur.
De lezing opent die barrières en illustreert met actuele kwesties. Halal-food, alcohol, vrouwen, geweld, recht en politiek? En waarom toch dat Arabisch in de moskee?
De lezing heeft aandacht voor historische kritiek, literaire interactie met religies uit de late oudheid, gebruiken en ideeën die rond de Koran zijn gegroeid, de spanning tussen Koran en moderniteit, en het belang van taal en esthetiek.